S přicházejícím jarem je ideální čas je zařadit do svého jídelníčku. A proč že jsou tak skvělé? Jsou možná na pohled malé a nenápadné, ale ukrývají v sobě neuvěřitelnou sílu pro naši imunitu a zdraví. Přesvědčte se samy!
Kde začít? Třeba u minerálů, kterých klíčky obsahují celou řadu. Jmenujme například železo, draslík, hořčík, selen, vápník nebo zinek. Jejich pozitivní vliv na zdraví je neoddiskutovatelný. Kromě toho jsou klíčky bohaté na antioxidanty a jsou mimo jiné i silným zdrojem vitamínu C. Výhonky s lístky navíc obsahují chlorofyl, který je populární pro své detoxikační účinky. Klíčkům se připisuje také preventivní a regenerační účinky, například v souvislosti s cévami a žilním systémem nebo při poruchách metabolismu. Pouhá hrst klíčků denně vám zajistí parádní přísun vitaminů a minerálů, díky čemuž posílíte i svou imunitu. Nějaká chřipka nebo kašel si na vás tak nepřijdou!
Klíčky i výhonky můžete konzumovat jak samostatně, tak i jako součást salátů. Někdo je přidává třeba i do polévek, omáček nebo dokonce do snídaňových müsli, je to jen na vás.
A víte, co je na tom nejlepší? V domácím prostředí si můžete naklíčit v podstatě cokoliv – třeba cizrnu, čočku, ředkvičky, řeřichu fazole, slunečnici, mungo a mnoho dalších luštěnin a obilovin. Ale pozor, semínka ke klíčení nakupujte v obchodech se zdravou výživou, ne v zahradnictví (tam jsou určeny pro sadbu). Tak co, jdete do toho?