Mandarinka je pro mnohé symbolem Vánoc díky své nezaměnitelné vůni, která bývá spjatá právě s tímto obrobím v roce. Ale jíst mandarinky je skvělý nápad během celého roku.
Proč jsou vlastně mandarinky tak populární? Kromě toho, že se dají jednoduše oloupat, třeba na rozdíl od pomeranče, jsou taky krásně šťavnaté a chutné. A mají spoustu blahodárných účinků, o kterých se obecně moc neví. Že obsahují vysoký podíl vitaminu C, je ovšem všeobecně známé. Méně se pak ví, že v mandarinkách najdete také další vitaminy (jako je A, E a skupina B), minerály (draslík, vápník, hořčík či fosfor) a významné množství vlákniny! Díky vitaminovému koktejlu tak posiluje imunitu a pomáhá při nachlazení, což se teď na podzim a v zimě dost hodí.
Výraznou složku tvoří také voda, díky čemuž mají mandarinky nižší obsah kalorií a jejich konzumace také pomáhá k hydrataci organismu.
Nechutnají vám blanky jednotlivých stroužků? Chyba! Spolu s dužninou totiž obsahují vysoký obsah pektinu, což je druh vlákniny – rozpustné – která se podílí na čištění trávicí soustavy a celkově má blahodárné účinky na naše zažívaní. Díky vláknině nám navíc po jídle déle vydrží pocit sytosti!
Vůně mandarinky, o které jsme psali v úvodu, se využívá dokonce i v aromaterapii! Má totiž zklidňující účinky na naši mysl a pomáhá bojovat s migrénami. Éterický olej se za studena lisuje z kůry čerstvě natrhaných mandarinek.
Díky obsahu vitaminu A, C a antioxidantů může konzumace mandarinek zpomalovat stárnutí pleti, pomáhá jí k mladistvému vzhledu, pružnosti a prozářenosti. Pokožku také chrání před škodlivými vlivy UV záření a reguluje tvorbu vrásek. Toho všeho dohromady se hojně využívá v kosmetickém průmyslu, kde je mandarinka oblíbenou ingrediencí.
A co vy, máte rády mandarinky a nedovedete si bez nich představit zimu? Nebo jste jim (zatím) nepřišli na chuť?