Kustovnici čínskou, která je teď populární součástí našich jídelníčků, znáte spíš pod názvem goji. Jedná se o červené plody trochu podobné rozinkám nebo šípku, u nás jsou k dostání v sušené podobě nebo jako součást džusů, v Asii, kde se pěstují, je možné je sehnat i jako čerstvé bobule. Největším exportérem je Čína, což není žádný div, protože právě kustovnice patří dlouhá léta, respektive tisíciletí mezi léčivé rostliny čínské medicíny. Díky svým účinkům bývá nazývána také elixírem mládí, podle barvy červeným diamantem. Každopádně ji řadíme mezi superpotraviny. Co je na ní tak úžasné? Čtěte a pochopíte.
Kde začít? Goji je cenným zdrojem živin – obsahuje až 21 stopových prvků (například hořčík, železo, vápník atd.), 18 druhů aminokyselin, karotenoidy a vysoké množství vitaminů (A, C, E, B1, B2, B6). Obsahuje také rostlinný sterol betasisterol, který působí protizánětlivě a zároveň umí bojovat se zvýšenou hladinou „zlého“ cholesterolu v krvi.
Kustovnice chrání zrak, zpomaluje stárnutí a podporuje dlouhověkost, působí jako prevence proti stresu, podporuje imunitu, přisuzují se jí protinádorové účinky nebo vliv na zvýšení sexuálního apetitu. Lze ji také využít jako přísadu do přírodní kosmetiky. A pomoct umí i s hubnutím. To je docela široké využití, že?
A jak goji správně užívat? Buď klasicky jako sušené ovoce (pozor, denně maximálně dvě hrsti), jako přísadu do müsli, ovocných salátů, koktejlů nebo třeba jako součást čajových směsí.
Dobrou chuť a na zdraví!