30. listopadu 2017
 | 
Foto: Shutterstock.com
Pitahaya, Pitaya, Dragon fruit nebo česky Dračí ovoce. Že to nezní moc lákavě? Nenechte se mýlit a dejte šanci tomuto exotickému ovoci. Budete překvapeny nejen jeho lahodnou chutí. Pojďme společně objevovat…

1. Pitaya…co?

Uznáváme, zní to skoro jako jazykolam. Ale určitě už jste ho viděli na pultech českých obchodů – je to u nás většinou růžový plod pokrytý podlouhlými třírohými šupinami. Opravdu vlastně připomíná dračí vajíčka. Ve skutečnosti se ale jedná o plod kaktusu. Zajímavé, že? Průměrná velikost je až 20 cm a váha se pohybuje mezi 300-850 g, takže to rozhodně není žádný mrňous. Záznamy dokonce mluví o rekordním kusu, který vážil neuvěřitelných 1,5 kg! Pitaya roste především ve Střední a Jižní Americe, své místo má ale i v jihovýchodní Asii, především ve Vietnamu, Thajsku, Malajsii, na Filipínách nebo v jižní Číně. U nás jsou dostupné tři barevné varianty. Růžové plody s bílou dužinou, žluté s bílou a fialové s rudou dužinou.

2. Proč ho ochutnat?

Obchody nám nabízí nepřeberné množství ovoce a zeleniny, proč tedy dát šanci zrovna tomuhle se zvláštním názvem a ještě zvláštnějším zjevem? Důvodů se najde určitě víc! Pitaya obsahuje především vodu, je bohaté na vlákninu, minerály a vitamin C. Plody, které mají červenou dužinu, jsou navíc bohaté na antioxidanty. Dračí ovoce je také důležitým zdrojem železa, vápníku, riboflavinu a karotenu. To bychom měly tu zdravotní stránku. A co ta chuťová? Pitaya je svou chutí někdy přirovnáváno k angreštu, někomu připomíná třeba meloun a něco málo má prý i z kiwi. Tomu se podobá i díky velkému množství malých černých semínek, která jsou stejně jako u kiwi jedlá a navíc bohatá na zdravé tuky.

3. Dužina je nízkokalorická

(36 kalorií na 100 g). Co víc dodat?

4. Lámete si hlavu s tím, jak vlastně dračí ovoce jíst?

Existují dvě možnosti – buď si dáte tu práci a slupku oloupete, nebo zvolíte jednodušší variantu, ovoce rozříznete a vydlabete lžičkou (třeba jako zmiňované kiwi). Mňam.

5. Co s ním?

Kromě běžné konzumace lze dračí ovoce použít třeba do ovocných salátů, je možné z něj ale dělat i víno, džusy nebo dokonce marmelády. Využití najdou i přímo květy – domorodci v Americe je buď přímo jedí, nebo z nich připravují čaj. A co teprve na Tchaj-wanu? Tam jsou v jeho použití ještě dál! Místní diabetici jeho dužinu používají místo rýže. Ve jihovýchodní Asii je navíc známé díky svým účinkům při průjmových onemocněních. Není to zrovna sexy, ale uznejte, že je to velmi všestranné ovoce! Tak co, ochutnáte ho?