1. listopadu 2017
 | 
Foto: Shutterstock.com
Světový den veganství připadá každoročně na 1. listopadu.

Světový den veganství byl vyhlášen v roce 1994, a to u příležitosti 50. výročí založení britské „Veganské společnosti“. O co vlastně veganům jde? Jedná se o lidi, kteří vychází z etického přesvědčení, že by člověk neměl způsobovat zbytečné utrpení jiným živým bytostem.

Jak veganství vzniklo?

Vzešlo z vegetariánství a rozhodně se nejedná o módní výstřelek posledních let. Veganství je tématem již od roku 1944. O vytvoření tohoto stravovacího směru se zasloužil Brit Donald Watson. Ten, společně s několika přáteli, požadoval po Vegetarian Society (organizace sdružující vegetariány ve Velké Británii), aby byla lépe prozkoumána problematika získávání mléka a dopady mléčného průmyslu na životní prostředí a na samotná zvířata. Vegetarian Society se tím ale odmítla zabývat, a tak Donald z této skupiny vystoupil a společně s dalšími lidmi stejného přesvědčení, založili The Vegan Society. Z organizace s pár desítkami členů se během let stalo celosvětové hnutí, které má miliony přívrženců zasluhujících se o celosvětovou osvětu v rámci rostlinného stravování a hlavně soucitu se zvířaty.

Veganství v České republice

U nás je oficiální historie tohoto životního stylu poměrně krátká. V roce 2008 bylo založeno občanské sdružení s názvem Česká veganská asociace. Jejím hlavním záměrem je informovat veřejnost ohledně ochrany zvířat a zdravého životního stylu. V České republice nejsou známy konkrétní počty lidí, kteří se k veganství, nebo vegetariánství hlásí. Avšak nárůst restaurací a bister nabízejících pouze rostlinné pokrmy nelze nezaznamenat, i když se to zatím týká spíše větších měst. Alternativy mléčných a masných výrobků dnes není těžké sehnat v jakémkoliv větším obchodě. Češi nad jídlem přemýšlí a čím dál častěji se uchylují ke stravě, která není živočišně zatížená. Příkladem může být i MANA, tekutá strava, která je mezi vegany a vegetariány velmi oblíbená právě proto, že jim bez práce nahradí tradiční jídlo, a přitom mají jistotu složení  a nutriční kvality.