Cukrem začali čokoládu sladit až v 16. století Španělé. V dřívějších dobách stačilo kakaovou pastu smíchat s vodou, mletou kukuřicí, pepřem a medem. Takto připravená tekutina se nepila, odebírala se pouze pěna z jejího povrchu. Dnes se k servírování čokolády používají speciální hrníčky. Od těch kávových se liší tvarem, který lépe podporuje konzistenci a čokoláda tak zůstane déle nesražená.
Jak se vyznat v čokoládě?
Pravidlo, že chuť čokolády s vyšším podílem kakaa je více hořká, neplatí vždy. Její chuť ovlivňuje několik faktorů: pěstovaná odrůda, kvalita a kyselost půdy, nadmořská výška, postup fermentace či pražení. Pro kvalitu čokolády je rozhodující druh kakaových bobů a země původu. Na obalu oblíbené tabulky čokolády najdete například:
• Criollo – nejlepší boby pocházející z Ekvádoru, Mexika a Madagaskaru,
• Forastero – kakaovníky z amazonské nížiny,
• Trinitaria – boby původem z karibského ostrova Trinidad.
Je-li čokoláda vyrobena z kakaových bobů z jednoho regionu, farmy či plantáže, nazývá se Single Origin (obdobně jako u Single Malt whisky, která pochází z jediného druhu sladu, jejíž výroba probíhá v mateřské palírně).
Jak správně degustovat čokoládu?
• Ulomte kostičku dost velkou na to, abyste ji mohli přelomit na dva menší kousky.
• Úlomky otřete o sebe, ať se uvolní nezaměnitelné pronikavé kakaové aroma.
• Přičichněte si a pak vložte kousky čokolády do úst.
• Nic nekousejte ani nepřežvykujte. Nechte čokoládu, aby se jemně rozplynula na jazyku.
Věděli jste, že…?
• Za hořkou variantu čokolády se považuje ta, která obsahuje nad 70 % kakaa. Čokoláda s nižším podílem kakaa se označuje jako tmavá.
• Studie z roku 2013 zjistila, že vůně čokolády v knihkupectví zvyšuje pravděpodobnost nákupu románů a kuchařek o 40 %.
• Největším prodejním místem čokolády na světě je letiště v Bruselu. Cestující zde nakoupí více než 800 tun čokolády ročně.
• Africké Pobřeží slonoviny produkuje jednu třetinu světových zásob kakaa.
• Konzumace čokolády zvyšuje hladinu serotoninu a endorfinu, tzv. hormonů štěstí v mozku.
• Čokoláda nemusí být jen sladká záležitost. Zkuste kakaovou lahůdku osolit a nechte se překvapit neobyčejnou chuťovou kombinací.
Odvážný foodpairing
Kakaovou dobrotu nemusíte mlsat jen samotnou. Světoznámí šéfkuchaři to dobře vědí a kousek hořké čokolády přidávají do kořeněného mexického pokrmu chilli con carne. Při foodpairingu je nejdůležitější se nebát a zkoušet i na první pohled zvláštní spojení. Právě ta totiž mnohokrát bývají nejlepší. Inspirujte se například americkou bloggerkou Lexi Nickens, která čokoládou ozvláštnila vypraženou slaninu, strouhanou goudu, olivy, sušená rajčata nebo bramborovou kaši. Pokud si na podivné kombinace netroufáte, zůstaňte u klasiky a hrnek horké kakaové lahůdky ozdobte malými marshmallows nebo špetkou chilli. V pozdních večerech radost udělá také ledový čokoládový drink s irským likérem Baileys Chocolat Luxe, který obsahuje vybrané kousky jemné belgické čokolády s až 45% podílem kakaových bobů.
NÁŠ TIP:
Čokoládový drink Chocolat Luxe Mocha Martini
Luxusní čokoládový drink se ideálně hodí pro přivítání nadcházejícího podzimu. Smlsněte si na lehkých tónech křišťálové vodky, které hladce zakulatí jemné Baileys s dokonalou kakaovou koncovkou.
Na 1 koktejl:
• 50 ml Baileys Chocolat Luxe
• 25 ml vodky Smirnoff
• 25 ml espressa
• kostky ledu
• lístky máty na ozdobu
Vlijte všechny tekuté ingredience do shakeru a zasypte ledem. Směs pořádně potřepte, aby se veškeré chutě propojily a nápoj získal hedvábnou strukturu. Drink podávejte v koktejlové skleničce se stopkou ozdobený mátovými lístky.