22. srpna 2017
 | 
Foto: marksandspencerfood.cz
Na léto to nejlepší mlsání!

INGREDIENCE

270 ml plnotučného mléka
270 ml 30 – 40% smetany
6 žloutků
100 g cukru muscovado (nebo klasického)
Vanilkový lusk

Libovolné přísady:
Slané mandle
Slaný karamel
Arašídové máslo
Čokoládové, karamelové bonbony

 

POSTUP

1. Smetanu a mléko nalijte do rendlíku se silným dnem a zahřívejte ji na teplotu těsně pod bod varu. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Bude to trvat asi 7 minut (ručním mixérem nebo v robotu s balónovou metlou). Za stálého šlehání do pěny tenkým pramínkem přilévejte smetanu s mlékem. Přidejte semínka z vanilkového lusku.

2. Nyní nalijte směs zpět do rendlíku a zahřívejte na 75 – 85 stupňů. Pudink by měl být hustý tak, aby pokryl zadní stranu lžíce a nestekl. Odstavte z plotny a nechte vychladnout. Jednou za minutu vždy promíchejte. Pokud spěcháte, můžete rendlík položit do ledové lázně. Až bude mít směs pokojovou teplotu, přikryjte fólií a dejte do lednice odležet – ideálně přes noc, minimálně ale 6 hodin. Mezitím si připravte váš zmrzlinovač a postupujte podle návodu výrobce. Já mám misku, která se dá na 15 hodin zmrznout a poté se nasadí na stolní mixér. Za stálého míchání nalévám směs do misky a po 15 minutách je hotovo. Nevýhoda tvorby bez zmrzlinovače je, že v mrazáku nejdříve zmrzne voda a vytvoří takové malinkaté krystalky, které způsobují „křupání“ zmrzliny. Do výsledné zmrzliny vmíchejte libovolné doplňky. Já jsem použila rozmixované slané mandle, slaný karamel, burákové máslo a opera čokoládové bonbony, které jsem předtím rozdrtila. Zmrzlina ze zmrzlinovače je celkem tekutá a hodí se do pohárů. Pokud ji chcete kopečkovat, doporučuji ji dát na 1 – 2 hodiny do mrazáku. Pokud zmrzlinu děláte bez zmrzlinovače, přidejte všechny přísady cca po 2 – 3 hodinách mražení.

Tento recept připravila Cat & Cook

ČTĚTE TAKÉ – We love food: Pavlova s mučenkou a jahodami