10. března 2018
 | 
Foto: Shutterstock.com
Poradíme vám, jak jí přípravit, aby chutnala stejně božsky jako v kavárnách.

K ruce si vezměte jednoho z následujících pomocníků, a to buď french press, moka konvičku a nebo dripper. Všechny z nich jsou cenově dostupné, jednoduché a rychlé. Neobejdete se samozřejmě také bez vynikající výběrové kávy. „Tu hledejte přímo v prověřených lokálních pražírnách nebo na jejich eshopech. Základní poznávací znamení je u výběrové kávy takzvané cupping score, které by mělo být vyšší než 82. Potom sledujte původ, který by měl být ideálně dohledatelný až na konkrétní farmu, čerstvost od sklizně a datum pražení,“ vysvětluje pražič a odborník na kávu Jiří Plšek z pražírny Coffeespot.

French press

Nenechte se zmást jeho francouzským názvem, french press si totiž nechal patentovat Ital Attilio Calimani. Jeho výhodou je rozhodně rychlost přípravy, kterou oceníte především při chaotických ránech. Namletou kávu jednoduše zalijete horkou vodou necháte vylouhovat po dobu přibližně tří minut a poté stlačením sítka přefiltrujete. Pozor na prudké pohyby, jinak vše skončí na vašich šatech i po celé kuchyni!

Moka konvička

Ikonická osmiboká hliníková konvička, po svém vynálezci Alfonsu Bialettim přezdívaná také jako bialettka, je velice populární především v Itálii, kde jí vlastní snad každý Ital. Funguje na principu rozpínavosti páry, díky které je voda z dolní části konvičky vytlačena směrem nahoru a přefiltrována přes kávu až do vrchní části. Kvůli vysoké teplotě vody se sice nejedná o nejvhodnější a nejšetrnější metodu, přesto si však našla místo v mnoha srdcích milovníků kávy už jen díky své dlouholeté tradici, krásnému designu i praktičnosti.

Dripper

První dripper vynalezla žena, Melitta Bentz, která si svůj nápad nechala chytře patentovat a její společnost Melitta existuje dodnes. Popularita tohoto způsobu přípravy kávy vzrostla i díky japonské značce Hario, jež na trh přišla s legendárním dripperem V60, který v sobě spojuje funkčnost, krásný design i odolnost. Své jméno dostal po tvaru písmene V a sklonu stěn na 60 stupňů. Proces přípravy je velmi jednoduchý, káva se přefiltruje přes trychtýřek s papírovým filtrem přímo do vašeho hrnečku či konvičky.