Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co možná nevíte o makronkách

  12:00aktualizováno  24. března 2019 17:28
Křehké, pudrově jemné oblázky, na kterých si pochutnávaly slavné královny, už možná ulovily i vaše chuťové buňky. Kde přesně se vzaly a co mají společného s vírou?
Část 1/2

1. První zmínky o makronkách se objevují v italských klášterních spisech z 9. století. Benátští mniši tehdy křehké cukrovinky nejen sami vyráběli, ale i prodávali. Šlo o jednotlivé kousky „sušenek“ z bílků a mandlové mouky – bez příchuti a náplně.

2. Do Francie se italský vynález dostal v roce 1533, a to díky Kateřině Medicejské, Italce provdané za francouzského krále Jindřicha II. Ta si totiž bez makronek nedokázala život představit. Z královského dvora se pak sladký zázrak postupně rozšířil i na šlechtické stoly: Poprvé se o makronkách zmiňuje v roce 1552 francouzský spisovatel François Rabelais, a to v románu Le Quart livre (Čtvrtá kniha). Zajímá vás první oficiální recept na makronky? Vychází v anglické kuchařce až v roce 1725.

3. Teprve v 19. století se makronky začaly ochucovat likérem, kořením či marmeládou. S nápadem slepit dva kousky sušenek pomocí krému, tedy do takové podoby, jakou znáte dnes, přišli až začátkem 20. století ve francouzském cukrářství Ladurée na Champs-Élysées.  Dodnes tenhle podnik patří mezi nejznámější výrobce makronek na světě, přičemž na limitovaných edicích značka spolupracuje s nejslavnějšími světovými návrháři a módními domy (Lanvin, Marni, Christian Louboutin, Sonia Rykiel) či filmaři. V roce 2006 si třeba jejich makronky „zahrály“ ve snímku Marie Antoinetta, o tři roky později pak značka Ladurée otevřela jednu ze svých cukráren na pařížském zámku Versailles.

4. Chcete si makronku sama vyrobit? K tomu vám sice postačí jen  vyšlehané bílky, mandlová mouka, cukr (mix krupice a moučkového) plus voda a špetka soli, dávky však musíte opravdu přesně odměřit a do trouby vkládat vytvarovaná kolečka o průměru 3 cm až ve chvíli, kdy na plechu trochu zatuhnou.Předtím je posypte třeba mletou skořicí, kakaem nebo drcenými pistáciemi. Pečou se asi 30 minut. Ideálně upečená makronka by měla jít od plechu krásně odloupnout. Plnit můžete až druhý den. Hodí se krém z másla, smetany i mascarpone, ale taky džem či nutella. A ještě jedno znamení, že jste tyhle oblázky vyrobila dobře: Povedená makronka je krásně zaoblená, bez prasklin a nechybí jí „nožička“ – nafouknutá dolní část, která vám povyskočí během pečení. Makronky navíc lehce křupají, přitom jsou na povrchu hladké, uvnitř vláčné a křehké. Ty pravé se vám doslova rozpustí na jazyku.

5. Makronky se prodávají se spoustou příchutí, nejoblíbenější je  vanilková, čokoládová nebo pistáciová. Největší popularity se těší samozřejmě ve Francii. Tam pořídíte dokonce i paštikové či levandulové varianty. A sladké potěšení objevili i Japonci, ti si ho s oblibou vylepšují zeleným čajem.

Autor:
  • Nejčtenější

Odfoukněte vtíravé myšlenky. Když zjistíte příčinu, půjde to snadno

Vtíravé myšlenky nejsou ničím výjimečným. Mohou se lišit, jedno však mají společné. Zaměstnávají mozek a zhoršují...

Béžová neznamená nudu, ale nadčasovost. Jarní kolekce jsou jí plné

Béžová je barva, která se v šatníku rozhodně neztratí. Je nadčasová, univerzální a navíc sluší úplně každému. Stačí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Svislé i vodorovné, fungují oboje. Pruhovaná horečka znovu přichází

Klasické, ležérní a elegantní zároveň? Na koho ten popis asi tak sedí? Jedině na pruhy! A s novou sezónou se opět vrací...

Podlehněte medovému pokušení. Víme, jak si vybrat ten nejlepší

Med byl pro naše předky symbolem hojnosti a sladkosti. Včelařstvím se zabývali již starověcí Egypťané, kteří považovali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pleť si zaslouží jen to nejlepší. I v noci, kdy odpočívá

Zdravá a krásná pleť vyžaduje pravidelnou a hlavně správnou péči. Každý večer byste tak měla kromě čištění zubů věnovat...

Zábava s čistou hlavou. Přivítejte jaro trendy nealko drinky

Jaro je už skoro tady. Když ne za oknem, tak aspoň podle kalendáře. Přivítejte ho s přáteli na nealko vlně s našimi...

Udělejte z oběda v práci nejlepší okamžik dne. Přineste si jídlo v krabičce

Vadí vám, že ceny jídel v restauracích strmě rostou, nebo si prostě nemůžete vybrat z poledního menu to, co by vám...

Káva jako lék. Prospívá srdci, chrání střeva a snižuje tlak

Není to jenom oblíbený horký nápoj. Dokáže skvěle povzbudit, a navíc má takřka zázračné účinky při ochraně před různými...

Doktorka čokoláda. Dejte si kousek, pomáhá srdci, mozku i očím

Kromě toho, že skvěle chutná, překvapí vás i dalšími pozitivními účinky. Pojďte si zdravě zahřešit. Čokoláda je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...