28. června 2017
 | 
Foto: Shutterstock.com
Na zahrádkách právě dozrává po kilech. Mlsejte ho plnými hrstmi. Tohle ovoce se vám odmění pořádnou porcí zdraví.

V každé červené kuličce se skrývá spousta tělu prospěšných látek. Navíc skvěle chutná. Jeho jemně kyselá chuť osvěží v koláči, ale třeba i vínu nebo netypické omáčce k masu.

1. Má nízký obsah tuků a kalorií

Rybíz můžete směle zařadit do své letní diety. Přestože patří mezi ovoce, má jen 63 kalorií a méně než 1 gram tuku na porci (přibližně 1 šálek). Po téhle dobrotě se netloustne!

2. Vysoký obsah vlákniny

Čeho má ale naopak dost, je vláknina. S téměř 5 gramy vlákniny na porci se rybíz řadí mezi potraviny, které vám pomohou upravit trávení a opět – lépe zhubnout. Vláknina pomáhá regulovat zažívání a funkci střev a je neocenitelným pomocníkem při léčbě zácpy a mnoha dalších zažívacích problémů. Snižuje i „špatný“ cholesterol. Vláknina neobsahuje žádné kalorie a tráví se pomalu. To vás udrží pocitově syté po delší dobu. Doporučená denní dávka vlákniny pro ženy je 21 – 25 gramů.

3. Obsahuje draslík

Tenhle nenápadný prvek má spoustu velmi podstatných funkcí. Reguluje krevní tlak, čímž udržuje srdce zdravé, má vliv i na správné svalové kontrakce a navíc také pomáhá při trávení. Šálek červeného rybízu ho obsahuje 308 miligramů. Doporučená denní dávka je pak 2000 miligramů. Jeho nedostatek může způsobovat svalové křeče, slabost a nepravidelný srdeční rytmus.