Proč byste měli (nejen) letos v létě jíst bílý rybíz po hrstech? Tady je silná čtyřka důvodů:
1. Není uměle „vyhnaný“
V obchodě ho většinou neseženete, nebývá pěstován pro komerční účely. Protože si ho vypěstujete na vlastní zahrádce (případně ho dostanete od někoho známeho), můžete si být jisti, že se nikdo nepokoušel jeho růst urychlovat pomocí chemikálií, které by jeho zdravotní benefity poněkud degradovaly. Teoreticky se s ním můžete setkat na farmářských trzích.
2. Vitamínová bomba
Stejně jako červený a černý obsahuje bílý rybíz velké množství vitamínu C, který působí jako vynikající antioxidant – štít proti volným radikálům. Ty ubližují v prvním gardu naší pleti, ve druhém pak celému organismu. Mohou způsobovat i rakovinu. Průsvitné bobule v sobě obsahují také provitamín A (má vliv na zdraví očí) a některé vitamíny skupiny B (prospívají nehtům, vlasům a pokožce).
3. Minerály pro zdravé tělo i ducha
Hrnek rybízu obsahuje téměř 3x tolik draslíku jako banán. Kromě toho v něm najdete spoustu dalších blahodárných látek, jako jen příklad hořčík, fosfor, měď, železo nebo vápník. Obsah minerálů má pozitivní vliv na činnost srdce, nervů i svalů. Dobře dělá i naší psychice. Rybíz navíc působí proti zadržování vody a močopudně. Upravuje činnost ledvin a močových cest. Vynikající vliv má díky vláknině i na činnost střev a zažívání. Výborný je i na hubnutí!
4. Chutná skvěle
Nejlepší je jen tak syrový, čerstvě utržený. Díky vysokému obsahu pektinů se z něj ale skvěle vyrábí marmeláda, zkusit můžete i osvěžující želé.
Tip:
400 gramů omytého rybízu povaříme zhruba 5 minut spolu s 1 decilitrem vody. Pak ho propasírujeme přes cedník (zbavíme se tak semínek, stopek i slupek). Doplníme vodou do 4 decilitrů (v odměrce), přidáme cukr dle chuti a 1 vanilkový pudink. Přivedeme k varu, chvilku povaříme a plníme do vymaštěných nebo fólií vyložených mističek/skleniček. Necháme ztuhnout v ledničce. Podávat můžete s jogurtem a snítkou čerstvého rybízu. Dobrou chuť!
ČTĚTE TAKÉ - 5 zdravých důvodů, proč jíst červený rybíz